Kött & fågel (undvik generellt kött från djur uppfödda på kraftfoder eller annat spannmål):
- ekologiskt nötkött
- vilt (älg, rådjur, hjort, hare, kanin etc)
- ren
- ekologiskt fläskkött
- struts
- kyckling
- kalkon
Fisk & Skaldjur (undvik odlad fisk som är uppfödd på kraftfoder eller spannmål):
- lax
- torsk
- sej
- gös
- röding
- öring
- forell
- makrill (även på burk)
- tonfisk (även på burk)
- sill & strömming
- räkor & kräftor
- hummer & krabba
- musslor (alla sorter)
Ägg: ekologiska från frigående höns (undvik ägg från höns uppfödda på kraftfoder)
Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)