Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

onsdag 29 december 2010

Wallenbergs Chili

Bryn 2kg tärnat nötkött (högrev, ytterlår, fransyska eller annat grytkött) med 2-3 grovhackade gula lökar och 2-3 finhackade vitlökar (inte klyftor utan hela!!!).
Vill Du ha en kolhydrattyngre gryta funkar det bra med sötpotatis, jams eller morot i små tärningar.
Tillsätt vatten så det täcker och låt koka upp.
Smaksätt med fond eller köttbuljong, Jalapenos, Habaneros och Chipotle (ett måste för den rökiga smakens skull) till önskad styrka, 1-2 kanelstänger och 2-3 msk honung och låt puttra tills köttet är i princip sönderkokt och resten har blivit en röra.
Vi pratar 6-7 timmars tillagningstid - gå ingenstans, det måste röras om ibland!

Servera med guacamole, hackad rödlök, hackad tomat och riven ost, gräddfil eller kesella om det blir för starkt!
Strunta i mjölkprodukterna om Du vill ha det strikt paleo;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar