Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

tisdag 4 januari 2011

LCHF Parfait

Vispa ihop 3 äggulor med 3 msk Sukrin till en simmig konsistens över vattenbad, låt svalna...
Under tiden vispa 3 dl grädde ganska hårt
Smaksätt äggblandningen med valfri smaksättare (förslag nedan), blanda försiktigt i grädden och häll i en skvätt sprit (för att minska risken för isighet samt för bättre smak)

- färska el tinade bär till önskad smak
- vaniljpulver (gör sig fantastiskt tillsammans med Calvados)
- Neskaffe (espressovarianten är klart bäst, gärna med en skvätt Whisky)
- kakaopulver till önskad styrka
- mm. mm.

Lägg plastfolie i en avlång sockerkaksform, häll smeten i plasten och frys över natten. Ta fram en stund innan servering så parfait är halvsmält när det är dags att äta den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar