Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

måndag 3 januari 2011

LCHF "Blini"

Experimenterade på nyårsafton för att få fram en lite rolig förrätt med kaviar och detta blev resultatet...

Vispa ihop ett ägg med ca 0,5 dl mjölk och vardera ca 1,5 msk mandelmjöl och fysilliumfröskalsmjöl samt en nypa salt. Låt svälla så smeten är relativt tjockflytande och nästan lite seg.
Smält en ordentlig klick smör i en liten stekpanna eller ett blinijärn och grädda på medeltemp tills smeten lyft sig och fårr en fin yta på undersidan, vänd sedan och grädda klart.
Lägg upp med den snyggaste sidan (oftast den som började gräddas i pannan) synlig och servera med löjrom (fuskkaviar funkar...), creme fraiche och hackad lök

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar