Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

måndag 3 januari 2011

Jordärtskocksgratäng

Skiva jordärtskocka, lök och vitlök tunnt och fräs i stekpanna till allt mjuknat och fått lite färg.
Lägg över i en ugnsform, blanda med riven ost (parmesan funkar bäst) och häll på en skvätt grädde. Gratinera i ugnen till vätskan torkat in och gratängen fått en fin färg. Ca 20-30 min på 175grader!

Jordärtskockan gör att gratängen blir ganska söt i smaken vilket kräver att övriga delar av måtiden bjuder på kraftigare smaker och en viss sälta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar