Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

fredag 14 januari 2011

Spannmålsfritt lowcarb bröd

Detta recept kommer ursprungligen från sjukgymnast Henrik Nilsson via Jonnas receptsida och har modifierats av mig för att funka utan mixer;-)

200g krossade linfrön
150g mandelmjöl
2tsk bakpulver
1,5 msk Physilliumfröskal
1,5 tsk salt

350g kesella eller turkisk/grekisk yoghurt
6 ägg
50g smält smör (valfritt)

Blanda noga alla torra ingredienser och tillsätt sedan resten. Rör om ordentligt tills smeten är jämn.
Häll över i en smörad avlång sockerkaksform och grädda i knappt 1,5 timme i ca 175grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar