Valet av mat kan göra att vi presterar optimalt eller inte, den kan fungera som medicin eller gift, vara ett sätt att uppnå sinnlig njutning eller känslomässig tröst.
Genom att medvetet bestämma hur vi vill använda maten kan vi välja vad, när och varför vi ska äta. Inget är lika rätt i alla lägen eller för olika individer.
Mitt val är för det mesta lättlagad, näringsrik mat med naturliga råvaror som bas. Ganska låg andel kolhydrater eftersom jag mår bättre då och mycket protein och nyttiga fetter med bra fettsyrebalans så jag orkar med allt jag vill.
Andra nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer naturligt med mängden grönsaker som också ger en god syra-bas-balans.
Resultatet blir åt det paleolitiska hållet minst 90% av tiden, resten är annat jag gillar men inte mår lika bra på och därför avnjuter mer sällan;-)

lördag 12 februari 2011

Spannmålsfri äppelkaka

1dl mandelmjöl
1dl krossat linfrö
2msk physilliumfröska
2tsk bakpulver
1dl sukrin
3st ägg
1-2 äpplen (syrliga, tex granny smith)
kanel

Vispa ägg och sukrin fluffigt, blanda övriga ingredienser (utom äpplen och kanel) väl och rör ner i äggsmeten.
Fördela smeten i en smörad pajform, klyfta äpplena och lägg i smeden, pudra över kanel efter smak (jag gillar när det är rikligt...) och grädda 20-30 min i ca 175 grader. Efter 20 min kolla med en tandpetare om kakan är klar, är den fortfarande kladdig behövs en stund till i ugnen.
Servera med vaniljgrädde eller glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar